Malaisia ja Tai reisikiri talv 2015/2016

Laste talvevaheajal otsustasime seekord suunduda sooja otsima. Teekond viis meid taas Aasia poole. Plaan oli külastada Malaisiat ja Tai lõunapoolseid saari. Mugava lennuühenduse Kuala Lumpuriga tagas Turkish Airlines, vahemaandumisega Istanbulis. Lennufirma kohta vaid kiidusõnad, tõesti oli mugav lend.
Malaisias suundusime siselennuga (AirAsia) Langkawi saarele või õigemini selle kõrval asuvale pisikesele Rebak Islandile – väike saar ühe hotelliga.  Sellel saarel pole muud midagi teha kui puhata 100%, puhkuse alguseks ideaalne :). Vesi, päike ja hea söök.

Mõned pildid Rebak saarelt Rebak Island Resort.

Edasi viis laev meid Langkawi sadamast Lõuna-Tais asuvale väikesaarele  Koh Lipe. Lipe on Tai kõige lõunapoolem saar ning kuulub Tarutao National Marine Park’i, mis koosneb 50 saarest. Koh Lipe saar on mõeldud igasmõttes akude laadimiseks rannapuhkusel. Midagi muud seal väga teha ei saa kui nautida sooja ilma, valget liiva, ilusat merd, head teenindust ja maitsvaid Tai köögi roogasid. Soovi korral saab teha päevatrippe lähedalasuvatele saartele või siis kajakisõite omalkäel lähemaid saari avastades. Majutuskohaks valisime Lipe Beach Resordi, mis asub saare Sunrise Beachil. Tegemist lihtsa bungalo  tüüpi majutusega, väga sõbraliku personaliga ning maitsva köögiga (n. papaia salat…mm).

Jõulukaunistused Tai moodi:)

Lähisaartele suundusime päevatripina – erinevad saared, palju ahve, snorgeldamine, lõunasöök… nagu ikka:)

Koh Lipe, Pattaya beach:

Koh Lipe’lt suundusime tagasi Langkawi saarele Malaisias. Aastavahetuse võtsime vastu Langkawil, peatusime hotellis Meritus Pelangi Beach Hotel – suur hotell, mitu basseini, oma rand jne. Minu maitse jääb siiski pigem väikeste majutuste poole ja pigem eelistan privaatsemaid kohti. Üks selline näide, kus käisime lõunat söömas (maitsev-maitsev, kes satub, minge kindlasti!) meeldis mulle väga: Bon Ton

Langkawil olles tasuks külastada Kilim Geoforest Parki. Sealne märgala mangroovipuude, mägede ja koobastega on huvitavad.

Nahkhiired

Vaated kõrgusest. Lankgawi Cable Car:

Järgmine lend viis meid Malaisias Borneo saarele Sabahi piirkonda. Borneo on maailmas suuruselt kolmas saar ja asub  Lõuna-Hiina meres. Malaisa jagab saart Indoneesia ja Bruneiga. Sabahis asub saare kõrgeim tipp Mount Kinabalu (4095m). Sabah on looduslikult kaunis oma vihmametsade ja taimede lopsakuse poolest.

Kinabalu mägi. Kõrgus 4096m. on kantud Unesco maailmapärandite nimekirja. Mäe ümbrus on väga liigirikas nii taimede, loomade kui lindude poolest.

Kinabalu pargis kasvab ka maailma suurim lill – Rafflesia. Tegemist on ilma varre ja juurteta parasiittaimega. Wikipeedia andmetel võib selle lille läbimõõt küündida kuni 100cm ning kaal kuni 10kg. Haiseb roiskunud liha järele, meelitades selviisil putukaid ligi.

Kliase poolsaarel asub Kliase märgala mangroovimetsade ja jõega. Sellel alal on suur Ninaahvide (Proboscis monkeys) populatsioon. Lisaks ahvidele võib seal kohata makaake, krokodille, sisalikke, usse ning linde.

Õhtupimeduses suundusime paadiga veelkord samade mangroovipuude vahele, et näha jaanimardikaid (fireflies). See vaatepilt on tõesti imeline. Nagu jõulupuu sädelus ja kui mardikad su ümber lendlevad on tõesti “magic” tunne:) Kõik paadisviibijad olid lummatud. Meie väisem poeg ütles: “See on isegi parem kui 3D!”… ja oli ka, tõesti! Pimedas  liikuvas paadis sellest imest pilti mule ei õnnestunud teha, aga lisan siia juurde Googli abiga lingi.


Manuka Island Kota Kinabalu lähedal:

Sapi Island:

Enne Malaisiast lahkumist külastasime paar päeva ka pealinna Kuala Lumpurit.
Reisi marsruut: Langkawi (Rebak Island) – Koh Lipe – Langkawi – Kota Kinabalu (Sabah, Borneo) – Kuala Lumpur